Kişisel bir site.
Blackberry ve Bluetooth ile bilgisayardan internete giriş
Telefonla Internet’e girmek güzel, fakat seyahatteyken bilgisayarınız üzerinden girmek daha güzel.
Bu yazıda Blackberry kullanarak Bluetooth ile bilgisayarı internete nasıl sokarsınız, öğreneceksiniz.
Bu yazı Blackberry 8520 ve Windows 7 kullanan bir netbook ile hazırlandı. Diğer kombinasyonlarda da çalışmaması için bir sebep yok, fakat baştan belirmek istedim.
Niye böyle bir yazı yazmaya ihtiyaç duydum
Bayram münasebetiyle bir yerlere kaçtım kendi çapımda. Gittiğim yerde tek access point olarak TTNet Wifi gözükmesi sinirimi bozsa da, madem var dakikalarımız; kullanayım dedim. ADSL kullanıcı adımı ve şifremi isteyen bir ekranla karşıma çıkan meret, bir türlü benim kullanıcı adı ve şifremi kabul etmedi, gayet doğru olmasına rağmen. Müşteri temsilcisi kişisi de evet var öyle bir hata demekten öteye gidemedi ve internetsiz kaldım.
Kullandığım Nokia cihazdan bilgisayara Interneti paylaştırmanın en az iki yolu var, fakat Internet paketim maalesef durumu kurtaramayacak durumdaydı. Dolayısıyla Blackberry’e sarkmak durumunda kaldım.
Ön Hazırlık
- Blackberry ve bilgisayarınızda Bluetooth’u aktifleştirmeniz gerekiyor (eh).
- Bilgisayarda görev çubuğunda Bluetooth simgesine sağ tıklayıp Aygıt Ekle‘yi seçin.
- Blackberry’de Börü tuşu (menü) > Bağlantıları Yönet seçince çıkan pencerede Bluetooth’u Kur seçin.
- Bir cihaz ara veya bir cihazın beni bulması için dinle? diye soran soruya Dinle cevabını verin.
- Bunu yaptıktan biraz sonra bilgisayarınızın ekranında Blackberry’niz gözükmüş olacaktır. Cihazı seçip İleri’ye tıklayın.
- Ekranda eşleştirme kodu belirecek, bunu Blackberry’e de girmelisiniz. Sonrasında bilgisayar Blackberry’nin Bluetooth üstünden sunduğu servislere uygun sürücüleri kurmaya çalışacaktır. Bu esnada Blackberry ekranında <Bilgisayar Adı> bekleniyor.. şeklinde bir görüntü olacaktır.
- Artık bilgisayarımız ile Blackberry tanışmış durumda.
Bilgisayarda Internet ayarlarını kuralım.
Esas işe geldik.
- Başlat’ı açın ve “çevirmeli” yazın. Çevirmeli Bağlantı Oluştur sihirbazını tıklayın ve çalıştırın.
- Eğer ki bilgisayarınızda dahili bir modem ya da daha önceden başka bir telefonla bağlantı kurduysanız, Hangi modemi seçmek istiyorsunuz sorusunu göreceksiniz. Birden fazla modem varsa bu biraz kafa karıştırıcı olabilir, doğru seçeneği bulmak için Aygıt Yöneticisi’ni kullanabilirsiniz. Ama bu yazıyı başından itibaren takip ettiyseniz (Yani Blackberry’i ilk defa anlatıldığı gibi bağladıysanız) seçeceğiniz modem, en yüksek numaraya sahip olanıdır. Bluetooth bağlantısı üzerinde standart modem #5 şeklinde gözükenlerin sonundaki numarası en büyük olanını seçin yani – bu az önce Blackberry eşleştirmesi esnasında Windows tarafından kurulan modem olmalı.
- Çevirmeli telefon numarası olarak *99# girin. Bağlantı adı olarak istediğiniz bir şey girebilirsiniz, ben Blehberi yazdım.
- Bundan sonra Windows bu bilgilerle bağlanmayı deneyecek ve başarısız olacaktır. PPP bilmemnesi ile alakalı bir hata verecek, normaldir. Yine de kaydet seçeneğini seçerek Çevirmeli Bağlantı sihirbazını kapatıyoruz. Artık elimizde çalışmasa da bir bağlantı var. Şimdi bunu çalıştıralım.
- Başlat’a “modem” yazarak Telefon ve Modem öğesine girin. İlk defa giriyorsanız size alan kodunuzu soran bir pencere çıkacaktır, ne yazdığınızın Blackberry ile internete girmenizle hiçbir alakası olmamasına rağmen doğru bilgi verin. Birşey yazmak zorundasınız.
- Modemler sekmesinde modeminizi bulun (yeni bağlantı oluştururken seçtiğiniz modemi seçiyoruz)
- Açılan pencerede Gelişmiş sekmesine gidiyoruz ve Ek Başlatma Komutları‘na şunu yazıyoruz:
+cgdcont=1,"IP","internet"
- Az kaldı. Başlat’a “ağ bağlantıları” yazıp Ağ bağlantılarını görüntüle‘ye girin. Buradan az önce oluşturduğunuz bağlantıyı seçin, sağ tıklayıp Özellikler‘e girin.
- Ağ İletişimi sekmesinden Internet protokolü v4 (TCP/IP v4) seçip Özellikler‘e tıklayın. Açılan pencerede Gelişmiş‘e tıklayın. PPP Bağlantısı altında IP üstbilgi sıkıştırmasını kullan‘ın işaretini kaldırın. Tamam’ları seçerek tüm pencereleri kapatın.
Artık gururlu bir şekilde oluşturduğunuz bağlantıya çift tıklayıp, Bağlan’ı seçebilirsiniz. Internet’e giriş serbest.
Dikkat: Bu şekilde kurduğunuz bağlantılar Turkcell/Vodafone/Avea Internet Service hizmetinizin kotasından değil, normal Internet bağlantı fiyatı üzerinden ücretlendirilecektir.
Dolayısıyla operatörünüzden bir Internet paketi satın almanız, faturada şok olmamanız için iyi bir karar olabilir.
İyi bayramlar.
Print article | This entry was posted by Hazar on 08 Eylül 2010 at 23:04, and is filed under Bilgisayar, Internet. Follow any responses to this post through RSS 2.0. Yorum veya kendi sitenizden geribildirim yapabilirsiniz. |
yaklaşık 9 yıl önce
nasıl yani herhangi bir internet paketi alırsak sorun olmaz mı o paketin kotası dolana kadar
yaklaşık 9 yıl önce
BIS kotası ile bilgisayardan internet paketi kotası farklı, en azından Turkcellde. En doğru bilgiyi müşteri hizmetlerinden alabilirsiniz.
yaklaşık 9 yıl önce
ağ bağlantılarında görünmüyor kurduğum bluetoot bağlantısı
yaklaşık 8 yıl önce
SAYIN ARKADAŞLAR;
KURULUMU YAPARKEN 7. KISIMDA TAKILDIK BİR TÜRLÜ
” +cgdcont=1,”IP”,”internet”” YAZAMIYORUZ ONU NASIL AŞACAĞIZ?
SAYGILAR
yaklaşık 8 yıl önce
Söylediklerinizi aynen uygulayarak bağlantıyı kurdum.
Bluetooth bağlantısı kurmadan önce sürekli usb kablosu ile bağlantı kuruyordum. Kablo oynadığı an bağlantım kopuyordu, ya da biri aradığı zaman ve mesaj attığı zaman bağlantım kesiliyordu ve yeniden bağlantı kurmak zaman alıyordu.
Bluetooth bağlantısı sayesinde artık çok rahatım. Yazıyı hazırladığınız için çok çok teşekkür ederim.
yaklaşık 7 yıl önce
arkadaslar bb 8520 ıle pc arasında bağlantı kurdum ama sonra telefondan bu bağlantıyı kesemıorum pc ıle nete gırdıgımde bir ağ değişikliği algılandı problemı cıkıyor ve nete giremiyorum yardıcı olursanız sevınırım.
yaklaşık 7 yıl önce
hocam çok teşekkür ederim ya cidden çok sağol, aynen dediklerini yaptım, işe yaradı ellerin dert görmesin 🙂
yaklaşık 7 yıl önce
Allah razı olsun kardeşim..