Kişisel bir site.
EZRun Combo B4 İncelemesi
Alınabilecek en ucuz ESC+Motor Brushless Combo olan EZRun set için ilk Türkçe inceleme hazır.
İçeri buyurun.
Gönlümüz sensored’da da olsa, duygusal sebeplerden EZRun tercih ettim. Geçici kullanım için düşünsem de, tatminkar bir set olduğu için gittiği yere kadar kullanmaya karar verdim.
Ürünü Ebaydan alabilirsiniz. 70-80$ civarı bulmak mümkün.
Kutu içeriği
Combo B4, 8060A ESC ve 5.5T motordan oluşmakta. B5 (8.5T motorlu olan) alacaktım fakat B4’ü daha ucuz bulunca onu aldım.
Alacağınız kitin v2 olmasına dikkat edin, yazılımında güncelleştirme var. USB ile bilgisayara bağlanmayı destekliyor fakat tavsiye etmiyorum. Sebepleri:
- USB için LCD ekranlı programlama kartı almanız lazım, ekstra para
- Bilgisayardan programlama yapmanın çok da bir avantajı yok, zira bilgisayardan “ekstra” bir ayar yapamıyorsunuz. Yani aleti Castle sanıp bilgisayardan throttle curve ayarlayacağız hevesine girmeyin, yok öyle bir şey 🙂
- Ek olarak sadece firmware upgrade imkanı geliyor ama Ezrun sete firmware çıkma ihtimali çok yüksek değil. Hobbywing’de Jack adındaki mühendis amcayı kafalarsanız size özel FW çıkartabiliyor ama, gavurlar yapmış.
Kutumuz taa Çinlerden kalkıp gelmiş haliyle poz veriyor. Açılacağı yerde bir güvenlik bandı var, keserek açıyorsunuz.
Önümüze Hobbywing çıkarmaları ve bilimum kağıt çıkıyor. Onlar da ne ki?
Kullanım kılavuzları (ESC ve programlama kartı için) ve garanti kartı imiş. Neyse, mala gelelim.
Mal budur. Kutumuzdan bir motor, bir ESC ve bir programlama kartı gözükmekte.
ESC’miz. v2 olduğu “USB Supported” yazmasından anlaşılabilir.
540 size motorumuz. Herhangi bir kablo lehimlenmemiş haliyle geliyor.
Programlama kartımız. Bu kart sadece kolaylık sağlıyor. Bu olmasa da, ESC’nin üzerindeki set tuşuna basılı tutarak ESC’yi açarsanız, programlama moduna giriyorsunuz. Tek fark ekranda neyin ne olduğu adam gibi belliyken, tuşlu metodda motordan gelecek bipleri sayıp kafayı sıyırmanız gerekiyor programlama için.
Ürünler masaya indi.
Hmm, bir eksik var sanki?
Yok yav, erkek bullet konektörleri lehimleyeceğiz motora olacak bitecek.
Zaart! Yanlış cevap. Kutuda erkek bullet konnektör YOK!
Çinliler çinliliğini gösterdi yine. Ebaydaki ilanda gayet var gözüküyordu. Ben de gelecek nasıl olsa diye, Turnigy marka 18AWG silikon kablomu hazırlayıp beklemiştim.
Akşam oturmuşum masaya, ESC montajı yapacağım diye işe bak.
Neyse, bullet konektör alınamayacak bir şey değil. Yine de bilin yani, kutudan çıkmıyor.
Sonuç olarak ben, daha radikal bir yol seçmeye karar verdim:
Keselim gitsin arkadaşım.
Oh ferah ferah. 😀
Arada fotoğraflamayı unutuğum bir adım: ESC’nin batarya konnektörü de benim XT60’larla uyumlu değildi. Onu da kestik.
Güç bağlantılarını yapmaya başlayalım. İlk yapacağınız iş iki kabloya da uygun renkte makaronu geçirmek (neyse ki bunlar kutudan çıkıyor! – çıkmasa da elektronikçilerde ısıyla daralan makaron adıyla bulabilirsiniz tek fark renkli değil siyah vardır ellerinde)
Lehimleme işinde, hele ki böyle zor işlerde (kolay bükülsün diye yapılan silikon kabloların içindeki teller çok ince ve çok fazla oluyor, bayağı ısıtmanız gerekiyor lehim için) flux en büyük yardımcınız. Ben sırf elimde olduğu için Amtech ROHS BGA flux kullanıyorum, bu biraz pahalıdır ve normalde bu tarz kaba işçiliğe kullanılmaz. Çok daha uygun fiyata “lehim pastası” adı altında alacağınız şey işinizi aynı şekilde görecektir.
Kullandığınız lehimin içerisinde de flux vardır (büyük ihtimalle!), ekstra olması işi daha da kolaylaştırır.
Bu tarz lehimlemelerde ufak 20W’lık kalem havyayla çok uğraşırsınız, konektörü eritirsiniz. Tavsiyem bu tarz işler için ucuzundan tabanca havya alın 40-80W arası.
Ben sıcaklık ayarlı lehimleme istasyonumdan 420 dereceye ayarladım, yine de uğraştım. Bol lehim ve eser miktarda flux ile işlem tamam oluyor, hiçbir şey erimedi, zarar görmedi, oluşan lehim işi ise perfect 🙂
Flux kalıntılarını temizlemeyi unutmayın.
Diğer tarafı da lehimledik, makaronları çektik. Isıtılırsa daralacak ve istenilen korumayı sağlayacaklar.
Motoru da lehimledik. Kirli gözüküyor, flux kalıntısıdır. Motoru lehimlerken dikkat edilecekler:
- Phase’lara dikkat edin !! Motorda ABC yazmıyor, ESC’den çıktığı sırayla lehimleyin. Kabloların sırasını karıştırırsanız motor en iyi ihtimalle ters yöne döner, en kötü ihtimalle de farketmezseniz ESC ve motoru yakabileceğiniz stall yani motorun kitlenmesi durumuyla karşı karşıya kalırsınız.
- Brushless motorlarda genel olarak motor istediğinizin ters yönüne dönüyorsa, herhangi iki adet kabloyu söküp tersine çevirirseniz (örneğin ABC diye giriyor, BAC ya da ACB yaparsanız) yön değişir.
- Motorun tablarını fazla ısıtırsanız, lehim aşağılara ve motorun içlerine doğru akma eğilimi gösteriyor. Engellemek için bir parçası da olsa ben bu eğilimi farkedince dikkatli olmaya başladım. Motorun içinde lehim olmasını istemezsiniz. Dikkatli olun.
Kullanım izlenimleri
Sakuramıza kendi memleketinden olan ESC ve motor setini monte ettik. Servomuz da Tayvan malı olduğunu iddia ediyor. Fakat malesef kendisini monte ederken -nasıl bir güçle sıktıysam artık- limitleme olayını kırdım, servo 360 derece oldu yani. Bu esnada tabii içindeki potansiyometre de zarar gördü ve servo şu an dengesiz çalışmakta. Dolayısıyla steeringe güvenmediğim, adam gibi frenleme de olmadığı için çok uzun sürüş yapamadım.
Zaten aracın tekerlekleri ilk defa ayın 24’ünde yapılan Hobby RC buluşmasında yere değdi. Istanbul Park’ın geniş otoparkınının rahatlığında, etrafta gezen offroadlar tarafından ezilmemeye dikkat ederek turumuzu attık.
5.5T motor almanın sakıncalarını zaten ilk montajdan sonra görmüştük. %60 throttledan sonra lastikler janttan ayrılıyor ve kendi yollarını çiziyorlar 😀 Aynı rezilliği buluşmada, hem de 3 kere yaşadım, ikincide lastiğin tekini uçurumdan düşürdüm, arkadaşım sağolsun hayatını tehlikeye atarak (:D) kurtardı, üçüncüde zaten arkadan izleyenler de dahil olmak üzere gülme krizine girdik; zira araç jantlar üstünde kaldı 4 lastik de bir tarafa uçtu. Rezil olduk 😀
O gün ESC’den punch ve timingi en kısığa aldım. Throttle curve olmadığı için ESC’den throttle kısayım gibi bir durum malesef yok. Yavaşlatabildiğim kadar aracı yavaşlattım yani.
İzlenimlerim:
- Cogging ihmal edilebilecek seviyede. En kısık throttelarda gitmeye çalışırsanız arada dur kalk yapma eğiliminde.
- ESC’de dahili BEC var, fakat servonun hızlı hareketlerinde ESC’den kırmızı ışıklar gözüküyor ve hatta receiver kendini kapatıp tekrar açıyordu. Anlık fazla yüklenemiyorsunuz. Çözümü basit, elimdeki kondansatörlerden Elna marka 16V 2200uF bir kondansatör seçip, receiverdaki VCC yerine taktım bir servo connector ile. Sonuç başarılı, receiver kapatmıyor, esc kırmızı demiyor.
- Fan sesli ve titreşim yaratıyor. Şasiyle rezonansa girdiğinde motor çalışmazken hafiften yakıtlı havası veriyor. Fana çok ömür biçmiyorum zira gerilimi üzerinde çalışıyor.
- Performans gani. Alet basıyor, aracı yerde tutmak problem oluyor. Bu güzel.
- Voltage cutoff doğru düzgün çalışıyor, evet bunu yapamayan ESC’ler de var..
- Çok ısınmıyor, motor da ESC de benzer sıcaklıklarda.
Son söz
Tek ciddi sorunu yukarıda yazdım. Yaptığım ayarlardan mı, canı istediğinden midir bilinmez, şu an sorun yok. Bu bir daha tekrarlamazsa, kesinlikle alınabilecek bir ESC/Motor setidir diyebilirim. Özellikle giriş seviyesi için ideal.
Çinliye bir şans verin derim.
Galeri
Print article | This entry was posted by Hazar on 29 Ekim 2010 at 23:37, and is filed under Hobi, Radyo Kontrollü Araçlar. Follow any responses to this post through RSS 2.0. Yorum veya kendi sitenizden geribildirim yapabilirsiniz. |
yaklaşık 10 yıl önce
Hazar Bey Merhabalar Tekrar,
Acaba 80A olanı hangi satıcıdan aldınız, ebay de bulamadım. Teşekkürler
yaklaşık 10 yıl önce
Merhabalar, 80A değil, 60A imiş 🙂 Fotoğrafta da gözüküyor, ben yanlış yazmışım. Düzeltiyorum.
Teşekkürler.
yaklaşık 9 yıl önce
Merhabalar,
İncelemenizi okuduktan sonra , Ezrun 8,5 t Sistemden satın aldım , ürün elime ulaştıktan sonra montajını yapıp çalıştırdım , herşey yolundaydı fren, gaz, geri hepsi çalışmaktaydı , birden ne olduysa aç kapadan sonra komutların hiçbiri çalışmadı , tüm denemelerime rağmen çalışmamaktadır. Esc ışığı ilk açılırken kırmızı yanmakta daha sonra sönmektedir . Set keye basılı tutup switch açtığımda kırmızı ışık direkt yanıp sönmekte ve ses vererek kırmızı yanıp sönmektedir , fakat komutları almamakta yeşile dönmemektedir.
Not : N-mah pil ile çalıştırmaktayım.
Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkür eder , İyi Akşamlar Dilerim.
yaklaşık 9 yıl önce
Merhabalar,
Yaşadıklarınız alıcı problemini işaret ediyor.
Alıcınız nedir, bunlar olurken servonuz çalışıyor mu? O da çalışmıyorsa kumandanızın pilleri tam dolu mudur? Bu da sonuç vermezse başka bir alıcı ile denemenizi öneririm.
Kolay gelsin.
ESC açıldığında kırmızı ışığının çok kısa yanıp sönmesi ve düğmesine basılarak açıldığında ötmesi normal davranışıdır.
yaklaşık 9 yıl önce
İyi Akşamlar ,
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler doğrultusunda , Alıcıyı değiştirdim 2.4 ghzlik bir alıcı taktım sorun cözüldü . Fakat Tek sorun sadece geri komutu düzgün çalışmamaktadır , bazen kendi kendine devreye girmektedir. Geriye bastığımda esc komut ışığı yanmakta fakat tepki vermemektedir.
Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.
Tekrar çok teşekkür ederim.
yaklaşık 9 yıl önce
Merhaba,
Her kumanda değiştirdiğinizde throttle calibration yapmanız gerekmektedir. İlk aldığınızda yaptığınız gibi, kılavuzda anlatıldığı şekilde kırmızı düğmeye basılı tutarak ESC’yi açıp kumanda throttle (gaz) aralığını ESC’ye tanıtınız. Sorununuz bundandır.
Kolay gelsin.
yaklaşık 9 yıl önce
İyi Akşamlar,
Kumandayı tanıtıyorum fakat sorun devam etmekteydi , Maximum reverce force komutunu %50 den % 100 e çıkardım sorun çözüldü gibi . Umarım daha sonra değişiklik olmaz .
Verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı , ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla ,
yaklaşık 9 yıl önce
birde motor kurulumu hakkında bilgi versen çok makbule geçeçek be kardeşim 🙂
yaklaşık 8 yıl önce
Way be super bi calisma tesekkurler
yaklaşık 8 yıl önce
Hocam supersin walla, muhteşem bir açıklama olmuş, ellerine saglık.
yaklaşık 8 yıl önce
Hocam iyi akşamlar..
aynı kombodan 60 A 8.5t bendede var…Oncelerde her şey çok güzeldi ,fakat kronik bir şekilde bir durum söz konusu oldu ..3-5 dak. aracı kullandıktan sonra 30 saniyelik duraklama ve komut almama durumundan sonra forward hızda %50 azalma oluyor..rewerse de hiç sikinti yok %100 hızlı..
Program karını taktığımda forward %50 yazıyor.Tekrardan %100 e ayarlıyorum,tamgaz herşey güzel.Fakaaat 3-5 dakika sonra yine duraklama ve yine her şey aynı ileri hız yine yarı yarıya azalma,geri tam gaz.Program kartı takınca %100 verdiğim değer yine otomatikman %50 ye düşmüş..Ve bu davamlı böyleee gideeer durur..
Tavsiyeniz nedir Hocam,neler yapabiliriz bu konuda?
İlginize teşekkürler…
yaklaşık 8 yıl önce
Daha önce böyle bir sorunla karşılaşmadım ve karşılaşanı da duymadım açıkçası. Normalde ESC’de yavaşlama pilin yetersiz akım vermesinden kaynaklanır ama, program kartıyla okunabilecek bir değişiklik yapılmaz ESC üzerinde. Sizinki ilginçmiş. Başka bir pil ile deneyin, aklıma gelen tek ihtimal budur.
yaklaşık 7 yıl önce
abi ben yeni başlıcam ama çabuk çakarım bu işlerden zaten biraz anlıyorum yani deneyimliyim nerden başlamam gerekir
yaklaşık 4 yıl önce
CALIŞMA GUZEL BİDE PROGRAMLAMA KARTINLA Bİ VİDEOSUNU CEKSENIZ