Kişisel bir site.
Linux

rclone ile Amazon Cloud Drive’a yedekleme
8 Şub
19.05.2017 itibariyle Amazon, rclone uygulamasının kullanımını engelledi. 31.05.2017 tarihinde de tekrar açmayı düşünmedikleri manasına gelen bir yanıt yayınladılar. Dolayısıyla bu yazıda anlatılanlar artık çalışmıyor.
—
S3, EC2, CloudFront vb. hizmetleriyle bilinen ve kullanılan Amazon’un Cloud Drive (ACD olarak kısaltacağım) adında yeni sayılabilecek bir projesi var. Google Drive, Yandex.Disk, Microsoft OneDrive ve tabii ki Dropbox’a rakip. Rekabetçi mi peki? Limitsiz depolama = $60/yıl desem? Amazon Prime iseniz ilk 3 ay ücretsiz hem de.
Yazının yazılış tarihi itibariyle en rekabetçi (ucuz ve AWS’den kaynaklı repütasyonu olan, güvenilir) bulut depolama çözümü bu.
Yazının devamında FreeBSD (FreeNAS) üzerinde ACD’a nasıl encrypted yedek alındığını paylaşacağım. Tüm *NIX’ler için aşamalar takip edilebilir. Ayrıca Windows kullanıcıları için de yanıtlar mevcut.
Plesk 10+, Postfix, SMTP 587 portunda authentication sıkıntısı çözümü
25 Eki
Plesk 10 ve üzeri Postfix MTA kullanan sunucularda yaşanan bir sorunun çözümünü anlatacağım.
587 (SMTP Submission) portunu aktif ettiğinizde, 25. port gayet düzgün çalışmaya devam ederken, 587’den gönderim yapılmaya çalışıldığında sizi TLS,SSL ya da STARTTLS’e zorluyor. Plain authentication çalışmadığı için, Outlook vb. clientlarda “None of the authentication methods supported by this client are supported” hatası alınıyor.
Aramalarda çıkabilsin diye hatanın Türkçesi “Sunucu bu istemci tarafından desteklenen hiçbir kimlik doğrulama yöntemini desteklemiyor.”
Eğer ki clienttan TLS vb. encryption seçerseniz çalışıyor ancak sunucuda sertifikanız yoksa her sefer sertifika hatası alıyorsunuz, şık değil.
Sebebi, Plesk’in Postfix konfigürasyonunda “unuttuğu” bir saçmalık. An itibariyle en güncel versiyon olan 11.5.30 Update #20’de dahi sorun devam ediyor.
Çözümü basit ve içeride.
ProFTPd 1.3.3f ve mod_digest kurulumu, XCRC desteği
16 Eki
Çok fazla ve büyük dosyalı web sitelerini yönetiyor ve bir CVS sistemi kullanmıyorsanız lokal kopyalarınız ile uzak dosyaları karşılaştırma ihtiyacını sık yaşarsınız.
Beyond Compare isimli program bu işte süper olsa da, FTP üzerinden dosya karşılaştırma işlemi uzun sürebiliyor; çünkü uzaktaki dosyayı önce indirip sonra lokal kopyayla karşılaştırmak zorunda. Bahsi geçen dosyalar yüzlerce MB boyutunda olunca bu bahsettiğimiz işlem pek hoş bir işlem olmuyor.
Buna bir çözüm olarak ne mutlu ki ProFTPd ile çalışacak bir modül yazılmış, Mathias Berchtold tarafından. FTP komutlarına bazı eklentiler yaparak dosyaların CRC32 (XCRC), MD5 (XMD5), SHA1 (XSHA1) ve SHA256 (XSHA256) hash / digest’larını karşı tarafa iletebilmeyi sağlıyor.
Hö? diyenleriniz için; yüzlerce MB’lik dosyanın karşılaştırma süresi dakikalar değil saniyeler alıyor; zira sadece dosyanın “imzası” karşılaştırılıyor.
Gelelim nasıl kuruyoruz, nasıl ediyoruz kısmına. Bu örnek CentOS kurulu VPS’te denendi, çalıştırıldı.
Adım adım gidersek..
- SSH ile bağlanalım. root olarak girelim ya da girdikten sonra su ile root olalım.
- Varolan proftpd binary’imizin ve konfigürasyon dosyasının yedeğini alalım,
which proftpd
ile proftpd’nin olduğu yeri bulun (/usr/sbin/proftpd olacaktır) ve
cp /usr/sbin/proftpd /usr/sbin/proftpd.old
ve
cp /etc/proftpd.conf /etc/proftpd.conf.old
diyerek yedekleri yaratın. Komutları sırasıyla gidin.
-
yum -y install pam-devel wget ftp://ftp.proftpd.org/distrib/source/proftpd-1.3.3f.tar.gz tar xfz proftpd-1.3.3f.tar.gz cd proftpd-1.3.3f/modules wget --no-check-certificate https://www.smartftp.com/static/oss/proftpd/mod_digest.c cd .. ./configure --prefix=/usr --sysconfdir=/etc --with-modules=mod_auth_pam:mod_digest make make install
- Başarıyla derlediyseniz ve yüklediyseniz
/usr/sbin/proftpd
yazarak fatal: Socket operation on non-socket hatası alın (iyidir), sonrasında FTP clientınızla bağlanmayı deneyin. Sorunsuzca bağlanmalı ve FEAT komutunuza yeni eklenen X’li komutları görmelisiniz. Örneğin
Command: FEAT Response: 211-Features: Response: XSHA256 Response: MDTM Response: MFMT Response: TVFS Response: MFF modify;UNIX.group;UNIX.mode; Response: MLST modify*;perm*;size*;type*;unique*;UNIX.group*;UNIX.mode*;UNIX.owner*; Response: XSHA1 Response: REST STREAM Response: XCRC Response: XMD5 Response: SIZE
gibi.
Böylelikle hash/digest bazlı karşılaştırma destekleyen programlarda on kaplan gücünde oldunuz. Kolay gelsin.
Güncelleme (04.05.12):
SmartFTP OSS library linki değişmiş, GitHub’dan da ulaşılabilir artık.
MySQL’de tek komutla bütün tabloları kontrol / tamir etme
24 May
MySQL 3 kusürden beri olan bir yardımcı program imiş kendileri. Sistemdeki veritabanlarının içindeki tüm tabloları kontrol, gerekirse tamir ve optimize eden komuta buyrun.
Kendisinin komut satırından çalıştırılması gerekiyor.
mysqlcheck -u root -p --auto-repair --check --optimize --all-databases
Lazım oldu da bugün 🙂

qmail Kuyruğu (Queue) Temizleme
2 Oca
qmail ile başınız derde girdi mi ? Benim yaşadığım en masumlarından sayılır.. Sistemde bir servisi engellememiz, sonucunda bunu izleyen watchdog servisinin olmayan bir adrese yüzlerce kere mail göndermeye çalışması, bunların qmail kuyruğunu işgal etmesi, sonucunda birer saat arayla mailboxunuza düşmesi, sizi sinir etmesi…
qmHandle ile çözüm kolay neyse ki.
neler bitmiş