Kişisel bir site.
Elektronik

Galvanik İzolasyonlu USB/Seri Çevirici
5 Ağu
Geliştirmekte olduğunuz projede izolasyon ya da gürültü sorunları nedeniyle her programlama yaptıktan sonra bilgisayarınızı projenizden ayırmak zorunda kalıyor ya da şehir şebekesine (ya da daha yükseğine) bağlı devrenizi debug ederken / programlarken zorluk çekiyor olabilirsiniz.
Bu sıkıntıları giderecek Galvanik İzolasyonlu USB/Seri TTL Çevirici ürünü, güçlü özelliklerini ufak fiziksel yapısı ile sunmaktadır.
Diğer ürünlerde olmayan dahili izolasyonlu beslemesi ile, bağladığınız cihaza da güç sağlayabilen Galvanik İzolasyonlu USB/Seri TTL Çevirici; USB’den izole 3 seri TTL giriş ve 3 seri TTL çıkış sağlayan ilk üründür. Bu sayede farklı marka/model programlama kitleri, evaluation boardlar, SoC’ler ve daha fazlasına uyum sağlayabilmektedir. (Örneğin ST kitler RTS, Arduino’lar DTR, ESP8266 ve ESP32 ise DTR ve RTS’e programlama anında aynı anda ihtiyaç duymakta olup, bu ürün hepsi ile seri iletişim kurabilmekte ve programlayabilmektedir. [Not: Seri programlanabilme ilgili sistemin / bootloader’ın özelliğidir. Bu ürün, halihazırda seri programlanma özelliği olmayan sistemlere bu özelliği katmaz.])
Programlama kitlerinin yaygın olarak kullanmadığı fakat seri port standardında olan RI girişi de ekstra olarak sunulmuş olup, uygun bir yazılımla ekstra TTL giriş olarak kullanılması mümkündür.
Özellikler:
- USB’den izole 3 seri TTL giriş ve 3 seri TTL çıkış sağlar.
- Seri girişler: CTS, RI, RX
- Seri çıkışlar: DTR, RTS, TX
- Seri giriş ve çıkışlar yaygın tüm programlama kartları ve geliştirme kitleri ile uyumludur.
- Desteklenen iletişim hızları (baud rate): 300bps-1Mbps (2Mbps opsiyonel olarak sunulmaktadır)
- Desteklenen işletim sistemleri: Windows, Mac OS, Linux, FreeBSD
- 5000VRMS ‘a kadar sürekli izolasyon (anlık 50 kV/µs)
- Dahili izolasyonlu güç kaynağı sayesinde izolasyonlu taraf için ayrı besleme gerektirmediği gibi, bağlanılan cihazı da çalıştırabilir.
- 3.3V ve 5V desteği, kart üzerindeki switch ile seçilebilir. İzolasyonlu taraf beslemesini değiştirir.
- İzolasyonlu güç beslemesi max. 200mA
- USB girişi ve izolasyonlu güç kaynağı, aşırı akıma karşı korumalıdır.
Fiziksel özellikler:
- Boyut: 36×36 mm
- Yükseklik: 13 mm
- Ağırlık: 7.6 gr. (pin header’lar dahil 8.2 gr.)
Temin, satın alma:
https://www.team-ncrc.com/magaza/urun/galvanik-izolasyonlu-usb-seri-cevirici
Yakın gelecekte diğer ürünler ile birlikte kendi satış sitemizde de satışa sunulacaktır.

Akvaryum hava motoru ile vakumlu SMD tutucu
4 Mar
Paranın satın alabildiği en ucuz akvaryum motorunu kullanarak uygun uç ile 8 grama kadar kaldırma kapasiteli pick & place uygulaması.

SMD pasif komponent organizasyon/depolama çözümü BOX-ALL incelemesi
9 Tem
Bir süredir kullandığım ve memnun kaldığım BOX-ALL çözümünden bahsedeyim.
Sorun: Malzeme depolama
Üretim seviyesine girmediğiniz sürece aradığınızda bulabilmeniz için elinizde bulunan komponentleri düzgün bir şekilde tutmak ve organize etmek derttir. Özellikle sahip olduğunuz malzeme çeşidi arttıkça durum içinden çıkılmaz bir noktaya doğru ilerler. Ben çok uzun süredir klasik çözüm olan “çekmeceli kutu”ları kullanıyorum. 50 civarı orta boy, 16 adet de büyük boy çekmeceli kutuyu elektronik malzemelerimi depolama amaçlı kullanıyorum. Bendeki kutuların fotoğrafı yok ama şunlara benziyorlar:
(fotoğraf: http://320volt.com/elektronik-atolyesinde-malzeme-duzeni-cekmeceler/)
Bu çözüm through hole ve görece büyük komponentler için etiketlemeyi de güzel yaparsanız gayet başarılı. Fakat son yıllarda gittikçe daha çok SMD iş yapmaya başladım, son bir buçuk yıldır da artık through hole parça kullanmıyorum.
SMD komponentlerim az miktardayken poşetler içinde bu çekmecelerin içine koyuyordum, ancak bir yerden ve yüzlerce poşetten sonra iş içinden çıkılmaz noktaya doğru geldi. Pasifler için bulduğum en iyi çözüm bu oldu, severek kullanıyorum.

JBC Kontrolcü: Sıcaklık Ölçümü
3 Tem
JBC istasyon yapımı konulu yazı dizisine devam ediyorum. Bu yazının konusu uç sıcaklığının ölçülebilmesi. Bunu yapabilmek için metalurji, elektronik, MySQL, Excel ve elbette matematik kullanıyoruz.
JBC uçlarda sıcaklık ölçümü
Uçların içinde ısıtıcı elementle birlikte yer alan bir termokupl bulunmakta. Bu termokupla erişme konusu kendi içinde biraz detay barındırsa da kullanılabilecek bağlantı yollarından biri şu şekilde:
+ ve – yazan terminaller hem ısıtıcı elemente, hem de termokupla bağlı. Yani ya ucu ısıtabilir ya da sıcaklığı okuyabilirsiniz, ikisi aynı anda yapılamıyor. (C245 serisi uçlar için C1 ve C2 arasından da okumanız mümkün)

Sheer soldering pleasure
10 Haz
The ultimate soldering machine de diyebiliriz. Ne de olsa slogan çalmayı sizden öğrenecek değiliz.
Uzun bir aradan sonra geri döndüm. Bana göre dünyanın en iyi lehimleme istasyonu markası JBC’nin çakmasını yapıyorum. Tabii sadece istasyonun çakması, geri kalan tarafları gayet orijinal.
Klon Hakko uçlarınızın 10’lu pakedi 10 lirayken bu uçların tanesi 100 lira civarı. Sapın da Türkiye (Esman satıyor) satış fiyatı 195 TL.
Bir uç bir sap fiyatına Çin işi sıcak havalı komple lehimleme istasyonları bile alınabilirken bu adam manyak mı diyebilirsiniz.
Öncelikle klonunu yapmaya çalıştığım istasyonun; bir komponenti geniş bir ground plane’a lehimli olmasına rağmen dokunduğu an eriten harika uç performansını izleyelim. Ucun çalışma sıcaklığına gelmesinin sadece 3 saniye aldığına da dikkat.
Teknik açıklama
JBC sisteminin bütün marifeti uçlarında. Ucun metalurjik yapısı, sıcaklık sensörü görevi yapan termokuplun VE ısıtma sisteminin tam olarak en uçta yer alması, ufacık termal kütleye rağmen olabilecek en iyi lehimleme performansını sunuyor. Normalde uç sıcaklığını kompanze edebilmek için köklediğiniz sıcaklık ayarı bu sistemde sürekli olması gereken değerde kalıyor, sırf malzemeyi sökebilmek için 400 kusür derecelere ayarladığınız uç sıcaklıkları yüzünden uca, karta ve komponente sürekli bir termal şok uygulamamış oluyorsunuz.
Marifetin diğer tarafı elektronik kontrol sisteminde, yani istasyonun içinde. Fakat bu basit bir closed loop sistem ve yapılması görece basit.
Dolayısıyla sadece ucu ve sapı alıp gerisini kendim yapıyorum, hem harika JBC performansı, hem de dörtte bir fiyat etiketi elde ediyorum. Videoda görülen CD-2BE istasyonun Türkiye fiyatı tam 1500 TL. 🙂
Uçları ve sapı Ebay kovalayıp ucuza getirmek mümkün, ben öyle yaptım. Marka İspanya menşeili olmasına rağmen Almanlardan çok güzel fırsatlar çıkıyor.
Elektronik kontrol kısmında Mouser siparişlerimi bekliyorum, sonrasında sistem rayına oturacak…

Eagle’da negatif fotorezistif film kullanarak PCB yapımı
19 Eki
PCB çizimlerimi Eagle ile yapıyorum, son zamanlarda da negative photoresist film kullanmaya başladım. Açıkçası toner transfer metodunu çok düzgün bir şekilde uygulayabilecek malzeme ve deneyimi zaten edindiğim için bu metod kesinlikle daha zor geliyor, en azından şu anlık. Fakat 2009’dan beri toner transferdeki başarımın en büyük silahı olan dextrin kaplı kağıdı edinmemin artık zorlaşması sebebiyle farklı yöntemleri araştırmam gerekti.
1. Genel süreç bilgisi:
Negative photoresist film nedir?
Mavi renk bir film. Şöyle bir görüntüsü var.
Özelliği, UV ile temasında sertleşip kürlenmesi. Bu sayede PCB yapımı da dahil olmak üzere birçok kullanım alanı var.
Negatif film mutlak karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir, birkaç kat mat siyah naylon işinizi çözecektir.
Negatif demişsin, pozitifi de mi var?
Var, saklama koşulları sebebiyle film olarak bulamasanız da, süreç olarak “pozitif” işleyen bir süreç var.
Negatif pozitif proses farkı nedir?
Aslında gayet basit. PCB üzerinde anlatırsak, filmi develop ederken (Türkçe’si yok bu terimin; fotoğraf filminde de benzer işlemler var, banyo işlemi gibi düşünün) negatif filmde UV’nin temas ettiği kısımlar kartta kalıyor ve sertleşiyor. Pozitifte ise UV’nin temas etmediği kısımlar kartta kalıyor.
Fakat negatif film edinmek ve saklaması daha kolay, ise pozitif proses kafanızda işlem sırasında bazı şeyleri sürekli ayna görüntüsü ve negatif olarak düşünme gereksinimini ortadan kaldırıyor. Pozitif prosesten gitmek isterseniz film olarak alamıyorsunuz, sprey ya da hazır kaplanmış kart olarak almanız mümkün. Türkiye’de toner transferden çok önce, hatta benim elektroniğe başlamamdan da çok önceye tekabül eden dönemlerden beri kullanılan POSITIV 20 isimli sprey, aslında pozitif fotorezist kaplamanın spreyidir.
İkisinin developer solüsyonları ve pozlama süreleri de farklıdır, dikkat edilmeli.

Internet of Things – ESP8266
18 Oca
“Her halt Internet’e bağlı olsun” arzusuyla halihazırda türlü üretici tarafından denenen Internet of Things konsepti, ortalama DIY’cinin erişebileceği düzeylere inmiş durumda. Büyük üreticiler kendi çözümlerini gazlasa da, an itibariyle atakta olan ESP8266 bir Çinli üreticiden çıkma.
32 pin QFN pakette 32 bit RISC CPU, 802.11 b/g/n, dahili TCP/IP stack, RF switch, balun, 24dBm PA, DCXO, PMU, MAC/baseband. WEP/WPA(TKIP ve AES) desteği. SDIO 1.1/2.0, SPI, UART, STBC, 1×1 MIMO, 2×1 MIMO desteği. <1mW standby harcaması. Entegrenin kendisi FCC onaylı, modül değil.
Modül olarak boyut 21.1×13.3mm
Modül fiyatı 3 dolar.
3?
Evet evet, bildiğin 3 dolar.
Şimdiden el oğlu masa lambasına, bardağına, ışıklarına, mutfak dolabına vs. entegre etmiş. Yardırın bakalım, sıra sizde.
IoT davasının ana düşüncesi herşeyin bir IP adresi olup internete açık olması. IPv4’te bu mümkün değil, ancak IPv6 yaygınlaştığında cümbüş başlayacak.
Hacking işine yeni bir boyut geliyor, heyecanlıyız efendim.

Hyperion EOS0730i şarj cihazına Bluetooth özelliği kazandırma
27 Ara
Hyperion EOS0730i şarj cihazının PC yazılımı var, güzel de bir şey. Ancak bilgisayara USB ile bağlamak gerekiyor bunun için. Pil şarj ettiğim yer ile bilgisayar aynı masada dursa da, arada bir mesafe var ve kablo uzatmaktan nefret ediyorum.
Kablosuz yapalım dedik, yaptık.

LiPo Batarya İmhası
12 May
10 aylık Eagle LiPo’larımdan biri ne yazık ki bir kere touring amaçlı kullanıldığında hafifçe şişmişti. Yarış sonu bunu farkettim ve ondan sonra ilgili pili sadece bir kez driftte kullandım. Sonrasında masamın üzerinde, “project pack” olarak gerektiğinde araç harici alanlarda kullandım. (Bataryalıya çevirdiğim sıcak silikon tabancası, baskı devre delmede kullandığım DC motor vs. gibi yerlerde – anlık 4A/0,6C üzeri akım çekilmeyecek uygulamalar)
Zaman geçtikçe, şişme arttı ve dış kasa bir tarafından attı. Bugün itibariyle dışarıdan bakınca içerideki hücreler gözükecek şekilde şiştiğini gördüm. Kendisine elveda demenin zamanı gelmişti.

Motor Sensörü
20 Kas
Yarıştan sonra motoru bir temizleyeyim dedim, ayrıca data logger projemizin kafada oturma aşaması için sensör kartı üzerinde bazı ölçümler yaptım. Bu vesileyle motor sensörü hakkında bir yazı yazayım dedim.
Yazacaklarım RC model üzerinde kullanılan 540 size motor üzerine yazılmış olsa da, sonuçta sensored BLDC motordan bahsediyoruz. Temel fikir aynıdır.
Güzel yazı oldu, devamına buyurun.
neler bitmiş