Kişisel bir site.
Radyo Kontrollü Araçlar

Motor Sensörü
20 Kas
Yarıştan sonra motoru bir temizleyeyim dedim, ayrıca data logger projemizin kafada oturma aşaması için sensör kartı üzerinde bazı ölçümler yaptım. Bu vesileyle motor sensörü hakkında bir yazı yazayım dedim.
Yazacaklarım RC model üzerinde kullanılan 540 size motor üzerine yazılmış olsa da, sonuçta sensored BLDC motordan bahsediyoruz. Temel fikir aynıdır.
Güzel yazı oldu, devamına buyurun.
RC kumandasıyla oyun kontrolü – PPM Converter
3 Oca
Model kumandalarıyla bilgisayarda pratik yapmaya yarayan aparatı araba yarışında kullandık. 🙂

İlk kırım
12 Ara
Perpa macerası kanlı bitti…
Rear suspension arm: 7.5 TL
RC aşkı: Paha biçilemez.
Bu örnekte de görülebileceği üzere geri kalan her şey için mastırkart.

Şarj cihazları için sıcaklık probu yapımı
7 Kas
Lityum polimer batarya şarj işlemlerinde biraz daha güvenlik için kullanılabilecek bir eklenti, şarj cihazınızda girişi bulunan sıcaklık probunu kullanmaktan geçiyor.
Böylece şarj cihazı şarj edilen bataryanın sıcaklığını takip ediyor, olası bir aşırı ısınmada şarjı kesiyor. Bunun için gerekli sıcaklık probu ise genellikle şarj cihazının yanında gelmiyor, ayrı satılıyor.
Bu yazıda 2 liraya sıcaklık probu yapımını anlatıyoruz.

EZRun Combo B4 İncelemesi
29 Eki
Alınabilecek en ucuz ESC+Motor Brushless Combo olan EZRun set için ilk Türkçe inceleme hazır.
İçeri buyurun.

Motör
20 Eki
Nihayet Çin işi brushless combo da geldi. Tam zamanında!
Çin güzeline çin motoru. Ezrun setlere ilk Türkçe inceleme bu akşam geliyor.

HK/FS GT2 2.4GHz kumandanın LiPo’ya çevrilmesi
3 Eki
Hobiniz için radyo sistemi tercih ederken, eskiden kristallere dikkat etmek lazımdı; sürüş yapacağımız bölgede aynı (ya da yakın) frekansta kristale sahip başka bir sürücü olması, genelde kırımla sonuçlanan kaçınılmaz bir sona sebep olurdu. Bu yüzden toplu organizasyonlarda, frekans listesi hazırlanır, herkes buradaki sıraya göre kullanım yapar.
Neyse ki teknolojide gelişme var; 2.4GHz radyolarla beraber bu “karışma” olayı (pratikte) tarihe karıştı diyebiliriz. Bizi kristal derdinden de kurtaran bu mübarekler, spread spectrum tekniği ile karışmanın önüne geçmeye çalışıyor. Ayrıntılı bilgi, bunun gibi sitelerden elde edilebilir.
Ölçekli RC araba kullanıcıları için, giriş seviyesi olarak önerilebilecek ürünlerden biri olan HK-GT2 kumanda, ucuz fiyatıyla da iyi bir tercih. Bu yazıyı hazırlarken kullandığım HK-GT2 modeli Hobbyking.com’dan temin edilebilir. İlgili firma, FlySky isimli Çinli firmaya fason olarak ürettiriyor diyebiliriz, zira kumanda FlySky FS-GT2 ile birebir aynı. Zaten model numaralarından da anlayabilirsiniz. Kısaca, burada yazanlar iki marka için de geçerli – çünkü aynılar.
Çoğu transmitter gibi bu da 8 adet AA pil (kalem pil) ile çalışmakta. Üstelik, şarjlı pil takmanız pratikte mümkün değil! Zira, alkalin piller 1.5V gerilim sağlarken, şarjlı dostlarımız 1.2V verebiliyor. Kumandamız da toplamda 12V beklerken, şarjlı pillerle ancak 9,6V görebilmekte. Benim gibi ilk denemenizi şarjlı pillerle yaparsanız, bozuk bu alet demeniz gayet olası – zira düşük gerilimde transmitter biraz kafayı sıyırıyor, throttle ve steering için gönderdiği datalar dansöz gibi kıvırmakta; yön servonuz sabit durmuyor, motorunuz tetiğe dokunmamanıza rağmen durduğu yerde gitmeye çalışıyor vs. Modeliniz transmitter ve pillerinden kat kat daha fazla para ettiği için, aracınızı dandik pillere de emanet edemiyorsunuz, gidip Duracell almaktan başka çareniz yok. Üstelik 8 tane pili barındıran kumandayı tutarken sol eliniz bir zamandan itibaren “yeter” diyebilir.
Bu durumda, vereceğiniz en mantıklı karar, vericinin batarya sistemini kalem pilliden LiPo’ya çevirmek oluyor. Yazının devamında, fotoğraflı olarak bu işi kolayca nasıl yapabileceğiniz anlatılmakta.
neler bitmiş